Ajax mist Pantelic


Best een wijze titel toch? Toegegeven: ik heb het onderwerp niet zelf verzonnen. Op een ouderwetse zaterdagmiddag werden mijn ogen geopend. Je kent het wel, zo een discussie waar iedereen met z’n half dronken hoofd maar wat roept en hoopt dat iedereen instemt. Dat gebeurde zowaar: “Geloof me nou maar. Ajax mist Pantelic.” En hier is waarom.Marko Pantelic, waarschijnlijk één van de weinige goede aankopen van Martin Jol. In de eerste maanden kreeg hij de lachers op zijn hand en dat was vooral door zijn geklungel en gestoei met de bal. Overlopen met zelfvertrouwen bleef hij zijn ding doen totdat het kwartje bij alles en iedereen viel. In interviews en naar buiten toe leek hij een egoïst en macho pur sang, maar in het veld bleek hij een enorme teamspeler te zijn.

Hard werken? Nee dat deed hij dan weer niet, hij deed geen stap te veel maar hij liep altijd op de juiste plek. Op het juiste moment en op de juiste manier zodat én hij én zijn medespeler de ruimte kregen. Weglopen naar de zijkant of inzakken naar het middenveld, zodat er een middenvelder (vaak Demy de Zeeuw of Siem de Jong) over heen kon. Niet duidelijk? Dan legt Jan van Halst het even haarfijn uit met zijn piero.


Even voor de duidelijkheid. De kop is Ajax mist Pantelic, niet Ajax had Pantelic moeten behouden. Vanuit oogpunt van de Amsterdammers is het volkomen logisch dat ze de eis van de spits van een drie jaar contract van tafel veegde. Tuurlijk de man is al veelte oud voor zo een lang contract. Maar met Pantelic in de spits had het Ajax voetbal een stuk beter geweest dan dat het dit seizoen is. Zijn sluwheid, loopactie en het vermogen om andere beter te laten voetballen waren belangrijker voor Ajax dan men toen besefte. Demy de Zeeuw en Siem de Jong speelde ijzersterk onder zijn vleugels. Een type zoals hij had Christian Eriksen een stap verder in zijn ontwikkeling geholpen, had Boerrigter niet twee keer maar drie keer weggestuurd en had ervoor gezorgd dat Miralem Sulejmani zou vlammen als in zijn Heerenveen tijd.

Het is geen gek idee om de spits nog te halen, maar dat kost een vermogen en hij is nu alweer twee jaar ouder…Misschien moet hij maar terugkeren om échte spitsen op te leiden. Want als je goed nadenkt, dan was Marko Pantelic (ondanks zijn leeftijd) een echte Ajax-spits.
MEER BALGEVOEL