De tien gouden oude


Stoïcijns kijkt hij voor zich uit en observeert de aanvallers van Ajax. Als hij menig flankspeler bij zijn club ziet spelen moet hij haast wel denken: “pff..ik kan dit nog beter.” En waarschijnlijk zou hij dit nog aankunnen ook. Dennis Bergkamp, een icoon voor het Nederlands voetbal. Hij stopte pas op 37-jarige leeftijd, maar had nog wel een paar jaartjes meegekund. Zijn hoogtepunten kwamen op het einde van zijn carrière. Het bracht ons wel op het idee van de tien Golden Oldies.Weinig spelers kunnen op late leeftijd écht pieken, vaak zijn ze gesloopt en hobbelen ze een beetje mee met de rest. Soms lijkt het hoe ouder ze worden, hoe beter. Dennis Bergkamp was zo iemand, maar we hebben er nog veel meer. We hebben tien spelers, in willekeurige volgorde, gezet.

10. Ryan Giggs
Ongelooflijk die Giggs. Speelde hij laatst zijn 900ste (!) wedstrijd, afgelopen weekend ramt hij er nog een in ook. Zijn rol als ouderwetse winger ligt een beetje achter hem, maar toch weet hij wekelijks een hoog niveau neer te zetten. Hij kan zich nog steeds meten met de top van de wereld.

9. Paul Scholes
De generatie Scholes, Giggs, Neville, Beckham lijken sowieso goed met het lichaam om te gaan. Nadat Paul Scholes besloot te stoppen bedacht hij zich in januari van dit jaar. En het ziet er goed uit wat hij laat zien. Alsof hij nooit gestopt is met voetbal dirigeert hij op het middenveld van United.

8. Jari Litmanen
Vroeger werd hij bestempeld als de man van glas. Maar zijn recente bezoek aan Amsterdam liet zien wat een legende deze man is bij Ajax. Met zijn 41 jaar werkt hij zijn wedstrijdjes nog steeds netjes af in Finland. De bijnaam man van glas kan je dan wel in de prullenbak gooien….

7. Javier Zanetti
Deze Argentijn speelde de meeste wedstrijden voor Inter en voor Argentinië. En dan heb je het recht om jezelf een levende legende te noemen. Dat zou hij overigens nooit zelf doen. Zanetti schijnt enorm bescheiden te zijn. Maar menig voetballer droomt over een carrière als dat van hij.

6. Clarence Seedorf
Tsjah…deze kon natuurlijk ook niet ontbreken. Hij wordt op 1 april 36, maar we moeten niet vergeten dat hij ook al vanaf zijn zestiende meeloopt. Lange tijd verguist in Nederland, maar hij wint steeds meer waardering bij de mensen. En dat is uiteraard terecht ook. Zeker als je al vier keer de Champions League hebt gewonnen..dan heb je wel wat te zeggen.

5. Brad Friedel
Een hele bijzondere Amerikaan. Speelde altijd bij kleinere clubs, maar tijdens zijn overstap naar Tottenham keepte hij Heurelho Gomes richting de transferlijst en lijkt hij met zijn 40 jaar toch nog een paar jaartjes door te kunnen.

4. Edwin van der Sar
Als we het dan toch over keepers hebben die op late leeftijd piekt dan is Edwin van der Sar toch wel de koning. Onze ijskonijn stopte afgelopen seizoen bij Manchester United met keepen, maar ook hij had er met gemak nog een seizoen achter aan kunnen plakken. Eigenlijk hebben we wel medelijden met De Gea, die hem mag doen vergeten. Onmogelijk, Peter Schmeichel zijn ze daar namelijk nog steeds niet vergeten.

3. Phillip Cocu
De regisseur van PSV. Dat was zijn rol bij de Eindhovenaren. En dat deed hij simpelweg fantastisch. Nu probeert hij dat vanaf de bank te coördineren, maar in het veld ging het hem tot nu toe een stuk gemakkelijker af. Dat komt niet omdat hij een slechte coach is of een slechte trainer, maar omdat hij een geweldige voetballer was.

2. Dennis Bergkamp 
We begonnen het verhaal met hem, dus het is dan ook zo eerlijk om hem erin te vermelden. Hij verdient het dan natuurlijk ook. Bergkamp was Arsenal en zijn magie was nog lang niet uitgewerkt toen hij zijn afscheidswedstrijd speelde. We blijven wachten op een nieuwe Dennis, maar of die er ooit komt…

1. Stanley Matthews
Wie? Voor ons een grote onbekende, maar je kan hem zeker een gouden oude noemen. Hij speelde zijn laatste wedstrijd namelijk op 50 jarige leeftijd. Hij werd verkozen in 1956 als eerste Europees voetballer van het jaar. Als rechtsbuiten noemde ze hem “The Wizard of The Dribble” genoemd. Hoe geliefd de Engelsman werd helemaal duidelijk toen hij in 2000 overleed. Maar liefst 100.000 mensen gingen naar het Stoke City-stadion om hem te eren.

Dit waren er slechts tien, maar we realiseren ons dat er nog veel meer zijn. Help ons om er zoveel mogelijk te vinden. Op onze facebook-pagina praten we gezellig verder. Welke speler mis je? Welke is je favoriet? www.facebook.com/balgevoel. We zien je daar!

MEER BALGEVOEL